ROSANNE PHILIPPENS

Rosanne Philippens is een buitengewoon communicatief musicus, met een innemende muzikaliteit en een aanstekelijke speelvreugde alsmede een oprechte benadering van muziek maken. Ze is een veelgevraagd solist in Nederland waar ze geregeld optreedt in de grote prestigieuze zalen en series zowel als solist als kamermusicus. Ze is ook een gedreven solist/leiding and heeft recentelijk haar debuut gemaakt met de Orchestre National de Lyon, het orkest leidend in een zeer succesvol concert van De Seizoenen van Vivadli en Piazzolla in het Auditorium van Lyon, de hoogste lof ontvangend van zowel de spelers als de directie. Philippens’ spel is geraffinneerd, uitgesproken en verdiept, en werd omschreven door “De Telegraaf” als “energiek, gevoelig en loep-zuiver”.

Recente hoogtepunten zijn optredens met het Rotterdams Philharmonisch in de Doelen, Het Radio Philharmonisch in de ZaterdagMatinee, het Nederlands Philharmonisch en het Residentie Orkest, beiden in het Concertgebouw te Amsterdam. Op andere plekken heeft Rosanne gespeeld met het Barcelona Symphony Orchestra, en met orkesten in Duitsland, Finland en Zwitserland, met dirigenten als Yannick Nézet Séguin, Lawrence Foster, Otto Tausk, Jan-Willem de Vriend, Antony Hermus en Nicholas Collon.

In recitals en kamermuziek speelt Philippens regelmatig samen met artiesten als István Vardai, Vilde Frang, Julien Quentin, Víkingur Olafsson, Amihai Grosz, Camille Thomas en Zoltán Fejervari op festivals en in zalen in heel Europa. Omdat ze gelooft in het verbreken van bepaalde barrières in de klassieke muziek, heeft Rosanne haar eigen concert serie “De Amsterdam Salon Pop-up”, met concerten van hoge kwaliteit op ongebruikelijke locaties in een intieme salon-sfeer.
Philippens neemt exclusief voor Channel Classics op. Haar laatste CD “Insight” presenteert de opeenstapeling van een heel speciale en persoonlijke reis voor Philippens; de keuze van werken door Bach, Enescu en Biber en de volgorde in welke deze uiteindelijk is opgenomen werd direct geinspireerd door de verzamelde feedback van het publiek gedurende een Europese solo tour.

Haar album Dedications, waar o.a werken van Kreisler, Fauré, Ysaye op staan, kreeg een 5-sterren recensie in De Volkskrant en de grootste lof van Gramophone en BBC Music Magazine en haar opname van Prokofievs 2e Vioolconcert werd door BBC Music Magazine omschreven als “a
triumph”.

Rosanne werd onderwezen vanaf haar 3e jaar door Anneke Schilt aan de Amstelveense Muziekschool. Ze vervolgde haar studie aan het koninklijk Conservatorium en aan de Hanns Eisler Akademie in Berlijn bij Coosje Wijzenbeek, Vera Beths en Ulf Wallin. Ook kreeg ze zeer waardevolle
lessen van Anner Bijlsma. Van beide conservatoria kreeg ze uiteindelijk de hoogste onderscheiding. Rosanne won de 1e prijs op het Oskar Back Concours in 2009 en de 1e prijs bij het Freiburg International Wettbewerb in 2014.

Philippens speelt op de 1727 “Barrere” Stradivarius, dankzij de genereuze steun van het Elise Mathilde Fonds, en Coen en Coos van Beuningen. www.rosannephilippens.com