DANIEL ROWLAND

Het spel van de Nederlands/Twents/Engelse violist Daniel Rowland wordt in de Guardian: “wonderbaarlijk en betoverend tot in de details” genoemd, terwijl de Glasgow Herald zijn “verbijsterende klank en unieke geconcentreerde intensiteit” roemt. Op het internationale podium heeft Daniel zich gevestigd als charismatische, kleurrijke en avontuurlijke speler met een breed repertoire van Vivaldi en Brahms tot Schnittke en Ferneyhough.

Daniel speelde de afgelopen seizoenen talloze soloconcerten (o.a. Schumann, Korngold, Berg, Elgar, Glass, Lindberg) van Tromsø tot Kaapstad, met dirigenten als Van Zweden, Roth, Rayskin, Hermus en Holliger en is te gast op toonaangevende festivals. Daniel is de eerste violist van het beroemde Brodsky Quartet, dat furore maakte op het Prinsengrachtfestival 2017 en hij vormt duo met de pianiste Natacha Kudritskaya. Zij namen recent twee veelgeprezen cd’s op: ‘Les années folles’ en een cd met sonates van Enescu. Het volgende opname project, voor Champs Hill Records, is het Chausson Concert en de Franck sonate. Hij is ook mede-oprichter van ChamberJam Europe met bandoneonvirtuoos Marcelo Nisinman.

Daniel is professor aan het Royal College of Music in Londen. Hij speelt op een de ‘Ex-Rode’ Guarneri del Gesu (Cremona 1736), in bruikleen van het NMF in Amsterdam. Daniel werd geboren in Londen en kreeg op zijn vijfde verjaardag een viool van zijn ouders. Hij groeide op tegenover de Stiftskerk in Weerselo, waar zijn vader David Rowland – componist, dirigent en docent aan het Twents Conservatorium – vele malen optrad. Daniel zelf organiseert er deze zomer voor de 14e keer het Stiftfestival. Als artistiek leider van het festival nodigt hij elk jaar weer vele toppers uit de internationale muziekwereld uit, samen delen ze een week lang hun passie voor klassieke muziek op een prachtige locatie.

Daniel studeerde bij Davina van Wely, Herman Krebbers, Viktor Liberman en Igor Oistrakh. Zijn ontmoeting met Ivry Gitlis was een belangrijke muzikale impuls en leidde aanvankelijk tot lessen en later tot samenwerking op het podium. Hij behaalde verschillende belangrijke prijzen waaronder de eerste prijs van het Oskar Back Concours in het Concertgebouw in Amsterdam. Daniel woont in Amsterdam maar is meestal op reis. www.danielrowland.com